17 Oktober: Dag van het verzet tegen armoede

Click her for the Englisch version

17 oktober is de Werelddag van het verzet tegen Armoede. Jaarlijks brengen armoedeorganisaties armoede deze dag onder de aandacht van het grote publiek.

Het ontstaan ervan gaat terug tot 17 oktober 1987 toen een 100.000 mensen op Trocadéro in Parijs verzamelden, waar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend werd in 1948, om slacthtoffers van extreme armoede, geweld en honger te herdenken.

2020 Thema: Samenwerken om voor iedereen sociale en ecologische rechtvaardigheid te bereiken

Het thema voor 17/10 dit jaar kaart de uitdaging aan om, voor iedereen, sociale en ecologische rechtvaardigheid te bekomen. De toenemende erkenning van de multi-dimensionaliteit van armoede betekent dat deze twee problemen onlosmaakbaar verweven zijn met mekaar, en dat sociale rechtvaardigheid niet volledig gerealiseerd kan worden zonder tegelijk de ecologische onrechtvaardigheid te herstellen. Waar bij het aanpakken van inkomensarmoede vooruitgang is verwezenlijkt, is er veel minder vooruitgang geboekt met het aanpakken van anderen belangrijke dimensies van armoede, waaronder de snel groeiende impact van het milieu, binnen een meer holistische benadering.

Mensen die leven in extreme armoede zijn, vaak uit pure noodzaak, de eersten die daadkrachtig optreden binnen hun gemeenschappen als reactie op armoede, klimaatverandering en de milieu gerelateerde uitdagingen. Hun inspanningen en ervaring blijven echter vaak onopgemerkt en worden niet gewaardeerd; hun vermogen om positief bij te dragen aan oplossing wordt over het hoofd gezien; ze worden niet erkend als drijfveren van verandering, en hun stem wordt niet gehoord, vooral niet door internationale organisaties.

Dit moet veranderen. De participatie, kennis, bijdragen en ervaring van mensen die leven in armoede en diegene die achterblijven moet worden gewaardeerd, gerespecteerd en gereflecteerd in onze inspanningen om een rechtvaardige en duurzame wereld op te bouwen waarin er voor iedereen sociale en ecologische rechtvaardigheid bestaat.

Doe mee met de wereldwijde campagne # EndPoverty

Iedereen kan deelnemen aan de campagne op sociale media door de hashtag #EndPoverty te gebruiken en door de ‘oproep tot actie’ (call to action) te promoten om contact te maken met mensen van over de hele wereld die zich hebben aangesloten bij de strijd om armoede te overwinnen.

Naast het herdenkingsevenement dat op 17 oktober in New York wordt gehouden, worden wereldwijd herdenkingen van de internationale dag georganiseerd. De online community wordt gevraagd om #EndPoverty te gebruiken om berichten over de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede via sociale media te delen.