Digitaal zorgzaam

Zorgzaam Beerse schenkt laptops aan kwetsbare jongeren

De coronacrisis is voor niemand gemakkelijk. Sinds de komst van het virus draait onze wereld volop verder in het digitale. Voor veel mensen een evidentie, maar wat als je niet beschikt over een laptop of smartphone? In samenwerking met de vzw Omarmen deden we een oproep naar onze inwoners om de laptop of tablet die ze niet meer gebruiken binnen te brengen bij het lokaal bestuur. Daarbovenop kocht het lokaal bestuur zelf nog 27 nieuwe laptops aan. Met dit mooie project geven we een aantal kwetsbare jongeren de kans om ook digitaal in contact te blijven met de buitenwereld, hun vrienden en familie. Een gewaardeerd initiatief dat om meer tekst en uitleg vraagt.

De digitale kloof

Het is voor jongeren belangrijk om zowel op school als thuis over een laptop te beschikken. Omdat dat door omstandigheden niet altijd het geval is, ontneemt hen dat de kans op een betere ontplooiing en zelfzorg. Dat is dan wat we noemen de “digitale kloof”. Door de coronacrisis verdween bovendien ook hun ventilatiekanaal onder vrienden. Vaak is dat voor hen de snelste en makkelijkste manier van hulp zoeken, maar wanneer ze plots niet meer kunnen terugvallen op hun fysieke sociale netwerk, is het uitkijken voor vereenzaming.

Samen voorbij de crisis

Het lokaal bestuur maakte in overleg met de werkgroep “Samen voorbij de crisis” middelen vrij voor de aankoop van 27 nieuwe laptops voor jongeren en zorgt er tegelijk ook voor dat ze internettoegang hebben. Samen met onze zorgpartners en de scholen zijn we op zoek gegaan naar jongeren tussen 16 en 25 jaar die wonen of verblijven in Beerse of Vlimmeren én die leven in een kwetsbare thuissituatie of te kampen hebben met een moeilijk schooltraject.

Om in aanmerking te komen voor zo’n laptop, toont de jongere met een attest van verhoogde tegemoetkoming aan dat hij/zij financieel niet in staat is om een laptop aan te kopen. Met dit project zorgen we ervoor dat deze jongeren op een laagdrempelige manier en zonder problemen kunnen deelnemen aan het afstandsonderwijs, hun sociale contacten kunnen herstellen en online hulp kunnen vragen.

 

“Online en fysiek beschikbaar zijn gaan hand in hand.”

Ook voor de werking van onze aanklampende brugfiguur biedt het online beschikbaar zijn van de jongeren extra mogelijkheden, ook buiten coronatijden. Peggy Geys zegt daarover: “Verder dan de stoep geraakten we niet in volle coronaperiode. Daarom waren we blij met het online alternatief. In het begin was het wat onwennig, maar gaandeweg voelde iedereen zich er comfortabel bij.” Een mooi voorbeeld dus van hoe we zowel digitaal als in levenden lijve hulp kunnen blijven garanderen.  

Blijven doneren is de boodschap!

Onze eerste oproep tot het binnenbrengen van oude laptops leverde in totaal maar liefst 20 tweedehandstoestellen op. Die werden inmiddels allemaal compleet gereviseerd en zijn dus prima in orde.  Zowel de oude als de nieuwe toestellen worden binnenkort individueel overhandigd in het Huis van het Kind (Huize Bastijns in de Bisschopslaan). Uiteraard is elke extra laptop meer dan welkom, dus wie nog een oud toestel heeft liggen en ervan af wil, mag dat altijd inleveren bij het Sociaal Huis, Gasthuisstraat 49. Je maakt een (digitale) wereld van verschil voor een jongere in een moeilijke thuis- of schoolsituatie!